Svensmark: Nye analyser støtter min solplet-teori

DTU-professor Henrik Svensmark har fremlagt ny dokumentation for sin teori om, at soludbrud styrer klimaet. Kortvarige soludbrud regulerer mængden af aerosoler i atmosfæren, viser han ved hjælper af amerikanske satellitmålinger.

Eigil Friis-Christensen, institutdirektør for DTU Space, som var med til at lancere teorien om den kosmiske strålings betydning for klimaet, bemærker i en pressemeddelelse, at »beviserne hober sig op for en sammenhæng mellem kosmisk stråling og lavthængende skyer. Alle disse konsistente videnskabelige resultater viser, at de nuværende klimamodeller, som bruges til at forudsige det fremtidige klima, mangler væsentlige fysiske elementer.«

Svensmark: Nye analyser støtter min solplet-teori (Ing.dk)  

Henrik Svensmarks nye artikel (Agu.org - Geophysical Research Letters)

Læs mere på DTU Space om Klima og miljø (DTU.dk)

Her er en mere udførlig omtale:
Svensmark underbygger sin kontroversielle klimateori (Videnskab.dk) (3. august 2009)

Èn af de skeptikere, der kommer på banen næsten hver gang Henrik Svensmark har præsenteret nye resultater, er professor i meteorologi Eigil Kaas fra Københavns Universitet, som også bestrider rollen som forskningsleder ved Danmarks Klimacenter på DMI.

Normalt plejer han ikke at lægge fingrene imellem, når han kritiserer Henrik Svensmarks hypotese og konklusioner. Også denne gang er han skeptisk, men lytter man efter, fornemmer man alligevel en lille opblødning.

»Mit hovedindtryk af artiklen er, at den er meget interessant. Jeg synes faktisk, at artiklen er vigtig. Men der er forskellige ting ved resultaterne, der gør, at jeg ikke føler mig helt overbevist om, at det har så stor en effekt på klimaet, som Henrik Svensmark og hans team påstår,« siger han.  

Efter at brugt en formiddag på at læse artiklen igennem og kaste et blik på dens mange data og kurver, mener Eigil Kaas blandt andet for, at Henrik Svensmarks resultater kan være et udtryk for 'vejrets luner' i stedet for at være en konsekvens af variationer i den kosmiske stråling (se boks nedenfor).

Videnskab.dk har også snakket med professor i astrofysik Nir Shaviv fra Racah Institute of Physics of the Hebrew University of Jerusalem.

Nir Shaviv har brugt hele sit forskerliv på at studere koblingen mellem Solens aktivitet og klimaet på Jorden og har derfor også fulgt nøje med i de forskellige forskergruppers studier.

Han er helt enig med Eigil Kaas i, at man skal passe på med vejrstøj, fordi vejret ændrer sig minut for minut.

Men Nir Shaviv har også læst Svensmarks netop offentliggjorte artikel igennem og mener, at resultaterne taler for sig selv.

»Effekten er kvantitativt meget stor, og den eneste konsistente hypotese, der kan forklare den, er, at solaktiviteten via den kosmiske stråling påvirker klimaet igennem variationer i skydækket,« siger han. (se uddybning i boksen nederst på siden)

Debat om klimamodeller får ny energi (Videnskab.dk) (3. august 2009)

Comments

Meget informativ

Tak for en interessant blog